Pamuk prenses ve yedi cüceler temalı pastam.Her ne kadar Pamuk prenses pasta üstünde iri kıyım dursa da tadı gayet güzeldi.Bu şirin pasta için 20 cm lik çember kalıp kullandım.Bu arada pandispanya yapmak stresli bir iş acaba kabaracak mı kabarmayacak mı diye fırının önünde 45 dakika bekledim :) sonuç iyiydi diyebilirim yani üç parçaya ayrıldı.Ben bu pandispanyayı sade yapıp kremasını ise çikolatalı ganaj krema yaptım.Eğer siz yoğun çikolata seviyorsanız pandispanyayı kakaolu yapabilirsiniz.Tercih sizin :)Şimdi gelelim pandispanya tarifine
Gerekli malzemeler
Fincan Türk kahvesi fincanıdır.
* 4 adet yumurta (muhakkak oda sıcaklığında olsun)
* 4 fincan un
* 4 fincan şeker (ben genelde şekeri daha az tutuyorum 3 fincan veya 2
fincan kadar şeker çok baymasın diye :))
* 1 fincan yoğurt
* 1 yemek kaşığı sıvı yağ
* 1 kabartma tozu
* 1 vanilya
Ganaj Krema
* 300 gr sıvı krema
* 300 gr kuvertür çikolata
Sıvı kremayı bir tencere alarak kaynamayacak şekilde ısıtın sonra
kuvertür çikolataların üzerine dökerek çikolataları eriyecek şekilde sürekli
karıştırın.Soğuduktan sonra buzdolabında 1 gün beklettikten sonra kullanın.
Pandispanya Yapılışı
İlk olarak yumurtanın beyazlarını ve sarılarını ayırıyoruz.Ben beyazlarını
cam bir kaseye ayırıyorum.Şimdi beyazları mikserin yüksek devrinde
karıştıralım.Karışım tepe gibi olduğunda kullanacağımız şekerin yarısını ilave
ederek karıştırmaya devam edelim.Burada biraz sabır göstermeniz gerekiyor çünkü
uzunca bir süre karıştırmalısınız.Yumurta akları kabarmalı kabarmalııı yani
kremşanti kıvamında olmalı.Yumurta akları kremşanti kıvamına geldiyse hemen
sarılarına geçip kalan şekeri ilave ederek karıştırın yumurta aklı mikser ucunu
kullanmayın temizleyip öyle sarıları karıştırın.Sarıları da yüksek devirde
rengi ve kıvamı mayonez gibi olduysa başardınız demektir.Bu işlemden sonra yağı
ekleyip karıştıralım çok değil mikserin ucu 3 defa dönse yeterli sonra yoğurdu
ekleyip aynı şekilde gene karıştıralım.Karıştırma işleminden sonra
kuru(un,kabartma tozu,vanilya) malzemelerimizi başka bir kaba
eleyelim.Eledikten sonra yumurta aklarını 3 kısımlık bir parça olarak düşünelim
ve bu parçanın birinci(1/3) kısmını sarılara ekleyelim ve karıştıralım(!!! Bu
kısımdaki karıştırmada mixer kullanmayın tahta kaşık yada plastik, slikon
spatula kullanın.Karıştırma işlemi ise katlama tekniği ile yani yumurta
aklarını söndürmeyecek şekilde kasenin altından alıp üstüne getirecek şekilde
karıştırmalısınız.Aman yavaş olun yoksa yumurta aklarınız söner ve kekiniz
kabarmaaaz)Aynı şekilde kuru malzemelerin de 1/3 nü sarılara ekleyerek karıştıralım
(Aynı teknik)Bu şekilde aklar ve kuru malzeme bitene kadar devam ediyoruz.Sonra
oluşan karışımı kalıba döküp bir klasik olan önceden ısıtılmış 180 derecelik
fırında 40-45 dk. boyunca fırının kapağını açmadan pişirin. Sonra açarak içine
bir kürdan batırın eğer temizse pandispanyanız pişmiş demektir değilse biraz
daha pişirin.Fırından çıkarınca kalıbın kenarlarından bıçağı gezdirin ki
yapışıp o şekilde soğumasın yoksa çıkarmanız zorlaşır.Sonra soğumaya bırakın.
NOTLAR
* Ben pasta çemberi kullandığım için kalıbı yağlamıyorum.Siz tabanlı bir
kalıp kullanıyorsanız çok az yağlayıp unlayabilirsiniz yada yağlı kağıt
serebilirsiniz.Eğer kelepçeli kullanıyorsanız sadece tabanı yağlayın
* Eğer sıvı vanilya kullanıyorsanız yarım tatlı kaşığı kullanabilirsiniz.Bu
size kalmış bir durum arttırabilir yada azaltabilirsiniz.
* Kolay şekil vermek için pandispanyanızı bir gün önceden
pişirin.Pandispanyanızı derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.Çıkardığınızda
eski formunu alacaktır.
* Eğer kuvertür çikolatanız yoksa marketten sütlü yada bitter tablet
çikolatalardan alarak bunları kullanabilirsiniz.
* Eğer offf yaa çok uzun benim bu kadar vaktim yok diyorsanız hazır
pandispanya karışımları yada hazır pandispanyalar var onlarla da
yapabilirsiniz.